VITAMIN C ZA TRUDNOĆU

Posted by Kristina 25/04/2017 0 Comment(s) Vodič kroz zdravlje,

Jedan od većih čimbenika težeg začeća je užurbani način življenja.

Vjeruje se da je u zdravom tijelu zdravi duh te da zajedno čine plodno tlo za novi život.

 

Hrana i plodnost neizostavno su povezani, te treba paziti što unosimo.

 

Maca prah se naširoko koristi za poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca i žena, služi kao poticaj na vaš libido te povećava izdržljivost.

 


U isto vrijeme uravnotežuje hormone i povećava plodnost, ali ako ste trudni ili dojite trebali biste izbjegavati korištenje maca praha.

 

 

Maca prah je dobro koristiti u smoothiejima, salatama i sokovima.

 

Što još treba ženi koja želi trudnoću:

 

  • Multivitamin (svaki dan, od prvog do zadnjeg dana ciklusa).
  • Vitamin C (svaki dan, od prvog do zadnjeg dana ciklusa).
  • Matična mliječ (svaki dan, od prvog do zadnjeg dana ciklusa, ako primijetite da su vam se ciklusi skratili, matičnu mliječ uzimajte u manjoj količini i samo par dana kroz mjesec, kada se sjetite, jer kod žena koje imaju normalne cikluse matična mliječ može potaknuti preveliko lučenje spolnih hormona i ubrzati ovulaciju).
  • Sjemenke bundeve i suncokreta, nezasoljene i nepržene, po otprilike jednu jušnu žlicu svaki dan tijekom cijelog ciklusa. One su  jako bitne za žene starije od 35 godina jer ove sjemenke popravljaju kvalitetu jajašca, ali dobro su naravno i za mlađe žene.
  • Potrebno je jesti hranu s mnogo cinka, folnom kiselinom, kalcijem, vitaminima C i D.  

 

Natrijev askorbat je nekiseli (puferirani) oblik vitamina C s lužnatom pH vrijednošću od 7.2. posebno je pogodan za osobe koje ne podnose kiselinu i pate od želučanih tegoba uzrokovanih pretjeranom kiselošću i koji imaju problema s konzumacijom askorbinske kiseline.

 

Vitamin C tvar je s najviše funkcija u našem organizmu, nažalost, evolucijski smo zakinuti i (više) nemamo jetreni enzim kojim bi glukozu pretvorili u C vitamin, tako da smo ga primorani unositi hranom.

 

Sve životinje osim primata (među koje pripada i čovjek), zamoraca i biljojednih šišmiša stvaraju vlastiti C vitamin u količini od 1-20 g uspoređujući s ekvivalentom tjelesne težine čovjeka.

 

Prilikom stresa ili bolesti životinje proizvode i do 20 puta veće količine vitamina C koji je jedan od najvažnijih vitamina za modernog čovjeka.

Sudjeluje u većini vitalnih životnih sustava i tkiva, a izraženije potrebe imaju pušači i sportaši.

 

Himalajski džem pomaže normalnom razvoju ploda u trudnica, povećava količinu mlijeka, bogat je vitaminom C te doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, metabolizmu stvaranja energije te normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

 

Isto tako, povećava apsorpciju željeza te doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, regeneraciji reducirane forme vitamina E te smanjenju umora i iscrpljenosti. 

 

Nedostatak cinka kod muškaraca utječe na opadanje testosterona i broja spermatozoida, preporučuje se i unos namirnica bogatih vitaminom C.

 

Voće i povrće treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu, zato što sadrže vitamine i minerale, kao i vlakna, naročito folnu kiselinu i željezo, koji su važni u sprečavanju anemija te vitamina C, koji se ne zadržava u organizmu.

 

Jedna studija je zaključila da prehrana bogata proteinima potpomaže začeću, prehrana s 25 posto unosa proteina i 40 posto manjim unosom ugljikohidrata za dva puta povećava šansu za začeće, jedite jaja, bijelo meso i ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

 

 

Ne preporučuje se : 

 

  • Ne preporučuje se koristiti Aloa Vera, zbog toga što „izbacuje“ sve suvišno iz maternice i jajovoda ne smije se uzimati u trudnoći jer može tako djelovati i na plod.
  • Izbjegavajte vruće kupke, saune i slična mjesta (žene i muškarci)
  • Korištenje alkohola, duhanskih proizvoda i opijata (žene i muškarci)
  • Prehrana smanjene nutritivne vrijednosti (žene i muškarci)
  • nošenje uske odjeće (žene i muškarci)