U JESEN SE BUDI KRALJEVNA BUNDEVA

Posted by Kristina 22/04/2017 0 Comment(s) Vodič kroz zdravlje,

Bundeva (lat. Cucurbita pepo) jednogodišnja je biljka s puzavom stabljikom.

Ostali nazivi jesu: tikva, buča, žuta tikva.


Puzava stabljika bundeve naraste i do 10 m, a cvjetovi su žuti i smješteni u pazuhu listova.

 

Biljka razvija posebno muške posebno ženske cvjetove, a listovi su veliki, srcolikog oblika i vrlo hrapavi. Plodovi su kuglastog oblika, ponekad rebrasti.

 

 

Plodovi bundeve su hranjivog blagog i slatkastog ukusa, a sjemenke uljnog ukusa.

Bundevu bi u svoju ishranu svakako trebali uključiti bolesnici od šećerne bolesti, gihta, reumatizma ili pretili.

 

Hladno prešano bučino ulje veoma je zdravo i preporučljivo stolno ulje, pomaže kod opeklina, za rane ili za trljanje kože ispucane od hladnoće.

 

Redovita konzumacija bučinih sjemenki uklanja karakteristične probleme kod adenoma (povećanja) prostate, koji se vraćaju prestankom uzimanja sjemenki, jedna žličica ulja dnevno dovoljna je za tretiranje istih problema.

Oljušteno sjeme bundeve pomaže kod crijevnih parazita.

 

Bučino ulje dobiva se od sjemenki, odnosno koštica ploda buče, svojim izuzetnim orašastim okusom daje posebnu i specifičnu aromu mnogim jelima, te je izvrsno u salatama, umacima i jelima s povrćem.

 

Sadrži ugljikohidrate, minerale, bjelančevine te važne nezasićene masne kiseline, linolnu (omega-6) i oleinsku (omega-9) kiselinu.

 

Obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima C, E, D, K i B.

Bučino ulje je priznato u kulinarstvu kao prirodan, zdrav i ukusan proizvod, dragocjeno je i zbog svog učinka na zdravlje.

 

Bundeva nam dolazi i obliku proteina koji je također bogat fosforom, magnezijem i manganom, sadrži minerale cinka, željeza i bakra te nema poznatih alergena laktoze i glutena.

Spada pod sirovu hranu i lako je probavljiv, ne napuhava.

 

Protein bundeve može pomoći kod bolesti želuca i crijeva, artritisa, mršavljenja, kolesterola, mokraćnog mjehura i problematične kože.

 

Bundeva je kraljica jeseni, namirnica s kojom radimo fine krem juhe, napitke, shakeove, pite, kolače itd., volimo ju kuhanu i pečenu, svojim punim okusom i toplinom nas priprema za nadolazeću zimu.