RECIMO DA PRIRODNOJ KOZMETICI

Posted by Kristina 22/04/2017 0 Comment(s) Vodič kroz zdravlje,

Zadnjih godina vodi se polemika oko korištenja zubnih pasti, šamopna, krema, gelova za tuširanje itd., sa štetnim sastojcima, nažalost malo tko danas čita deklaracije i zapravo zna što točno unosi u organizam i što daje svojoj djeci.

 

Iz navedenih razloga zagovara  se korištenje prirodnih sastojaka, jer koža je najveći ljudski organ i kroz nju sve ulazi u naš organizam, zato se trebamo pobrinuti i educirati o štetnosti preparata koje koristimo isto kao što pazimo što unosimo kroz hranu.

 

Prirodna kozmetika ima jednako djelovanje prvi dan i nakon 100 dana, možete ju koristiti cijeli život bez straha od štetnih posljedica koje uzrokuje konvencionalna kozmetika široke potrošnje.

 

Prirodni sastojci u kozmetici djeluju tako da potiču kožu da sama radi, sama proizvodi kolagenska i elastinska vlakna, sprječava gubitak vlage, stvara lipide koji su joj potrebni te je štiti od negativnih vanjskih utjecaja.

 

Drugim riječima, prirodna kozmetika za razliku od konvencionalne, aktivira prirodne metaboličke procese kože tijela, lica ili vlasišta umjesto da ih nadomjesti. 

 

Osnovna prednost prirodne kozmetike je ta da nema sastojaka kakvih ima u industrijskoj kozmetici, za koje se, svako malo, otkrije da su štetne.


Budite svjesni toga da je potrebno neko vrijeme kako bi se koža u potpunosti očistila od kemije i navikla na nove sastojke i tek tada možete računati na prave efekte prirodne kozmetike, budite uporni i dajte koži vremena da se pročisti.

 

Neki od štetnih sastojaka : 

Natrij fluorid

  • Ovaj sastojak je poznato sredstvo za prevenciju za karijesa te ga dajemo djeci kao prvu stvar ujutro i zadnju stvar na večer. Istraživanja su pokazala kako natrij fluorid uopće ne otklanja niti sprečava nastajanje karijesa, pa znanstvenici ovaj sastojak sada povezuju s deformacijom zuba, artritisom, alergijskim reakcijama i mnogo nepotrebnih smrti godišnje uzrokovanih rakom koji je nastao upravo zbog natrij fluorida, radi se o elementu koji se sastoji od atoma s 9 pozitivno nabijenih protona koji ne dobivaju dovoljnu zaštitu elektrona. Kao takvi, neuravnoteženi su i opasni ''grabežljivci'' koji uzimaju elektrone drugih elemenata kako bi otpustili napetost vlastite jezgre. 

Triklosan (pesticid)

  • To je zapravo klorofenol, kancerogeni spoj koji ometa rad endokrinog sustava i koji se s vremenom akumulira u našem tijelu. Zbog svog antibakterijskog djelovanja također je važan sastojak antimikrobnih sapuna, dezodoransa i sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Ima ga i u igračkama, madracima, daskama za WC, odjeći, namještaju i bojama. Između ostalog, ometa aktivnost spolnih hormona i navodno može izazvati kancerogene promjene u stanicama. 

Arome (okusi) i boje

  • Dodaju se da bi proizvod izgledao i mirisao primamljivije i imao ugodniji okus. Oni ne pomažu u čišćenju vaših zuba. Nekim se proizvodima dodaju dodatne kemikalije kako bi se olakšalo brže oslobađanje arome u ustima – ni one nemaju nikakve veze s čišćim zubima. Boje se upotrebljavaju da proizvod izgleda privlačnije; npr. titanov dioksid, bijeli pigment i oštro sredstvo koje izaziva nadraženost kože i za koje je utvrđeno da uzrokuje pojavu tumora. Također plave boje E132 i E133 (katran) imaju utvrđena kancerogena i mutacijska svojstva.

 
Propilen glikol (tekućina za kočnice)

  • Ovdje je riječ o bezbojnoj tekućini koja je odličan sastojak antifriza (rashladne tekućine motora), tekućine za kočnice, tekućine za odmrzavanje te deterdženta za rublje, a redovito se nalazi u većini pasti za zube te vodicama za ispiranje usta. Istu se povezuje s kontaktnim dermatitisom, oštećenjima bubrega i abnormalnostima kod jetre. Istraživanja su pokazala kako propilen glikol sprečava rast stanica, uzrokuje smetnje u želucu i crijevima, mučnine, glavobolje, povraćanje, zaustavljanje rada središnjeg živčanog sustava, oštećenja staničnih membrana uzrokujući osipe, suhu kožu i površinska oštećenja kože. 

 

Hidrirani silicij-dioksid

  • se upotrebljava kao abrazivno sredstvo. Iako se smatra da je samo silicij u prahu (koji nalazimo u kozmetičkim proizvodima i prašcima za čišćenje) kancerogen ako se udahne, većina zubnih pasti sadrži iste čestice. 

 

Ostali štetni sastojci koji se pojavljuju kao sastojci: razni pirofosfati (sastojci za suzbijanje zubnih naslaga), karbomer (sredstvo sa svojstvima gela), saharin (kancerogeni zaslađivač).

Od velike važnosti je odabrati i dezodorans ili antiperspirant koji ne sadrži aluminij i kozmetiku koja sadrži parabene.

 

Osvijestite se i koristite paste i vodice za ispiranje usne šupljine bez fluora, šampone, dezodoranse, gelove za tuširanje, kreme, ulja i mlijeka za tijelo, boje za kosu, dekorativnu kozmetiku itd. prirodnih sastojaka, te time umanjite mogućnosti zagađenja organizma naših najmlađih i nas samih.


Ako malo bolje razmislite, isplati se dati i koju kunu više za prirodnu kozmetiku, ako nas to sprječava da u sebe unosimo navedene kemikalije.