PSORIJATIČNI ARTRITIS

Posted by Kristina 25/04/2017 0 Comment(s) Vodič kroz zdravlje,

 

Nema znanstvenih dokaza da „posebnom“ dijetom možemo izliječiti psorijatični artritis, no istraživanja vezana uz prehranu i psorijatični artritis pokazuju da se pravilnim izborom namirnica može utjecati na tijek bolesti. 


Tijekom dugogodišnjeg praćenja velikog broja bolesnika pokazalo se koje su to namirnice koje imaju blagotvoran učinak na bolest, ali i one koje bi trebalo izbjegavati.

 

Prema riječima dermatologinje Jerry Bagel s Windsor Dermatology New Jersey, izdvojeno je sedam namirnica koje su pogoršavale simptome bolesti: 

 

 •  Alkohol. Osobe koje pate od psorijaze često konzumiraju alkohol. Nažalost, alkohol može pogoršati simptome bolesti. Istraživanja su pokazala da su samo 2 - 3 pića tjedno sasvim dovoljna da se pogoršaju simptomi bolesti. 
 •  Brza hrana bogata je zasićenim masnoćama, trans-masnim kiselinama te šećerima koji mogu izazvati upalni proces povezan sa psorijatičnim artritisom. 
 •  Crveno meso sadrži polinezasićenu masnu kiselinu, poznatu pod nazivom arahidonska kiselina, koja potiče stvaranje upalnih tvari i time pogoršava simptome bolesti. Suhomesnati proizvodi, poput slanine, šunke i hrenovki sadrže konzervanse i druge kemijske tvari koje kod nekih pacijenata izazivaju alergijske artritične reakcije. 
 •  Krumpir, rajčica, patlidžan, paprika. Eliminacijom navedenih namirnica mnogim su se pacijentima smanjili simptomi bolesti. 
 •  Citrusno voće (limun, naranča i grejp) poznati su alergeni te mogu negativno utjecati na simptome psorijaze. 
 •  Gluten je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru i zobi. Posljednjih godina uočava se sve veća povezanost između psorijaze i preosjetljivosti na gluten, tako da određen broj pacijenata može imati koristi i od dijete bez glutena. 
 •  Začini, ne savjetuju se začini kao što su papar, anis, cimet, paprika, senf, vinski ocat. Mnoge osobe sa psorijazom proglasile su navedene začine njihovim najvećim neprijateljima.

Hrana koja može ublažiti psorijatični artritis:

 •  jabuke, brusnice, marelice, avokado, orašasti plodovi 
 •  artičoke, mrkva, celer, cikla, repa, radič, češnjak, brokula, tikvice, paškanat 
 •  riža, proso, lanene i bućine sjemenke, laneno i maslinovo ulje 
 •  losos, haringe, sardine, tuna, bakalar, morski plodovi 
 •  vitamin D, probiotici, beta-karoten, omega-3 masne kiseline, cink te prehrana bogata bakrom, selenom i folnom kiselinom.

 

Najbolji način da ublažite simptome psorijatičnog artritisa je da se više krećete. Vježbe, kao što su hodanje, joga, tai chi ili plivanje, mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima.

 

Radite vježbe koje jačaju mišiće koji podržavaju vaše zglobove, posavjetujte se s liječnikom ili fizioterapeutom oko plana i programa vježbanja koji će vam najbolje odgovarati.

Joga i tai chi su odlični za ne koji pate od psorijatičnog artritisa jer mogu ublažiti simptome, a neće stavljati dodatan pritisak na zglobove.

 

Uložite u profesionalnu masažu :

 

Masaža pomaže u opuštanju mišića, ublažavanju boli i ukočenosti, profesionalna masaža je jedan od najboljih načina da ublažite simptome psorijatičnog artritisa.

 

Akupunktura i akupresura također mogu pomoći u ublažavanju boli, kod akupunkture se pomoću tankih igala stimuliraju kritične točke u tijelu i ublažava se bol.

Posavjetujte se s liječnikom oko izbora dobrog terapeuta i terapeutu svakako recite da patite od psorijatičnog artritisa prije početka tretmana.


Bilje i dodaci za ublažavanje psorijatičnog artritisa su aloe vera, jabučni ocat, zob, kapsaicin iz ljutih papričica, ulje čajevca i kurkuma, ovi dodaci mogu ublažiti bolove i upalu u zglobovima.

 

Nema znanstveno potkrijepljenih tvrdnji koje bi garantirale da će vam ovi dodaci pomoći u ublažavanju simptoma, ali uz prethodno savjetovanje s liječnikom, vam sigurno neće odmoći. Budite oprezni tijekom uzimanja ovih dodataka kako ne biste pretjerali s količinom.


Mnogi su, nakon uvođenja zdravih prehrambenih navika, osjetili ublažavanje simptoma psorijatičnog artritisa. Neki stručnjaci savjetuju da ne konzumirate gluten ili mliječne proizvode, ali ne postoji univerzalno pravilo za sve.

 

Smanjite razinu stresa :

 

Stres može pogoršati simptome bilo koje bolesti, uključujući i psorijatični artritis. Vrlo lako se možete naći u začaranom krugu u kojemu sama bolest uzrokuje povišenje razine stresa, a stres pogoršava simptome bolesti.

 

Uz pomoć crnog kima imunološki sustav koji je ispao iz ravnoteže ponove se harmonizira i na prirodan način postiže optimum.

 

S uljem crnog kima u organizam dospijevaju korisne višestruko zasićene masne kiseline (linolna i gama linolenska kiselina).

 

Ove dvije kiseline omogućuju sintezu značajnih imuno-regulacijskih tvari (prostaglandini).

Linolna kiselina stabilizira stanične membrane a prostaglandin E1 sprječava upale (upale sudjeluju kod 95% bolesti).

 

Crni kim prekida bolesne imunološke reakcije koje mogu biti uzrok mnogih kroničnih oboljenja (alergija, psorijaza, reumatoidni artritis i sl.).

Upotrebom crnog kima kod bolesti koje su liječene kortikosteroidima postiže se bolji učinak bez posljedica na prirodan način, a kortikosteroidi sa svojim pogubnim posljedicama postaju nepotrebnima.

 

Psorijaza i crni kim :

 

Psorijaza pripada u autoimune bolesti, upalne bolesti kao i bolesti s ubrzanom diobom stanica.

 

Crni kim djeluje na harmonizaciji imunološkog sustava (uravnoteženo stanje NK i supresijskih stanica), te sprječava autoimuno djelovanje dok gama linolenska kiselina regulira upalne procese.

Preporučuje se uzimanje ulja crnog kima i to 3 puta dnevno po 25 kapi neposredno poslije jela.


Supresijske stanice koje su prisutne u zdravom organizmu i koje pod normalnim uvjetima sprečavaju preveliko umnažanje stanica ubojica su u manjini i ne mogu kontrolirati djelovanje NK stanica.

Stanice Ubojice (NK) se okreću protiv vlastitog sustava, boreći se protiv njega umjesto da ga štite.

Govorimo o samoubilačkom ili autoagresivnom imunološkom sustavu (autoimune bolesti).

 

Posljedice su sljedeće:

 

 •  različiti oblici reumatskih oboljenje (reumatoidni artritis, juvenilni artritis, stilova bolest, leukemija, plućna fibroza...)
 •  razni oblici hepatitisa, multiple skleroze, nervnih oboljenja, vaskulitisa
 •  alergije
 •  u posljednje vrijeme i dijabetes 1 i 2
 •  kožna oboljenja, psorijaza, psorijatični artritis, neurodermatitis...