NAMAZ OD ČOKOLADE I LJEŠNJAKA

Posted by Kristina 18/05/2018 0 Comment(s) Recepti,

Lješnjak je jako dobar izvor dijetalnih vlakana pa tako 100 grama lješnjaka sadrži 10 grama vlakana, što je 39 posto dnevno preporučene količine.

 

Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom.

 

Lješnjaci su jako dobar izvor minerala - mangana, bakra, magnezija fosfora I željeza.

 

Proteini su također glavni dio ove namirnice, nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lješnjaka, što je oko 30 posto dnevno preporučene količine za prosječnu osobu.

 

Bakar iz lješnjaka je neophodan za ljudsko zdravlje, a pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, održavanje krvnog tlaka u ravnoteži, poboljšava plodnost, čuva pigmentaciju kože i kose, pomaže jačanje krvnih žila, kosti, živaca i tetiva.

 

 

Sastojci : 

 

 

Priprema : 

 

 

Sirove lješnjake prepecite u pećnici oko 15 minuta na 160°C ili nešto kraće dok ne počnu mirisati i tanka kožica s njih ne popuca.

 

Pustite ih da se malo prohlade, samo toliko da ih možete rukama ili krpom protrljati da ih možete očistiti.

 

Operite datulje, maknite im košticu i po želji ih oljuštite ( pod manjim mlazom vode ), ali ovo nije potrebno.

Ako koristite sušene datulje, onda ih ostavite u vodi oko pola sata ili dok ne omekšaju.

 

 

Stavite orašaste plodove u multipraktik ili neku jaču sjeckalicu i na kratko izblendirajte da se usitne.

 

Zatim dodajte kokosovo ulje i blendajte sve zajedno dok se ne pretvori u jednoličnu smjesu.


Ulje dodajemo u ovom djelu jer će ubrzati proces pretvaranja orašastih plodova u maslac i na kraju će sve biti kremastije.

 

Dodajte datulje, kakao prah, veći prstohvat soli i vaniliju te oko 40 ml vode. 
Blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, koja će vjerojatno biti malo čvršća.

 

Dok blendate dodajte još malo vode i povremeno otvorite da vidite da li ste postigli željenu gustinu. 

 

 

Ako se dogodi u procesu da se sve izmiksa i skupi u veliku čokoladnu loptu, samo nastavite s blendanjem i dodajte vodu ili mlijeko dok se sve ne postigne kremasto stanje. 

 

Kada ste postigli željenu gustoću, namaz spremite u staklenu posudu s poklopcem.

 

 

U staklenoj posudi, može stajati i do dva tjedna, naravno u frižideru.  :)

 

 

U slast! ♥