LIJEČENJE VITAMINOM B17

Posted by Kristina 22/04/2017 0 Comment(s) Vodič kroz zdravlje,

Najveći izvor vitamina B17 su koštice od marelice i manioka (kasava, ponekad je nazivaju i yucca; lat.Manihot esculenta).

 

Vitamin B17 se nalazi još i u prosu, kukuruzu, lanu, gorkom bademu, indijskim oraščićima, sjemenju jabuke, limuna, trešnje, šljive, kruške i breskve, divljim kupinama, ribizlu, bobu, australskom orahu (macadamia).

 

Najveća koncentracija vitamina B17 je dakle u koštici marelice, kojeg je u organizam nužno unositi svakodnevno zbog upotrebe rafiniranih namirnica.

 

Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glukozidaza vitamin B17 je izrazito smrtonosan za stanice raka, dok za ostale zdrave stanice nije toksičan.

 

Mogu se konzumirati same, no kao i ostale orašaste plodove, moguće ih je pomiješati s pahuljicama ili žitaricama.

 

Ovisno o stanju u kojem se nalazi naš organizam, ovisi i konzumiranje ovih koštica.

Preporučena dnevna doza je 1-2 komada, za preventivu se preporučuje do 5 koštica, kod težih oboljenja dnevna doza je 1koštica / 2.5 kg tjelesne težine.

 

Marelice sadrže velike količine kalija i natrija koji su pogodni za snižavanje krvnog tlaka i odlični u prevenciji kod kardiovaskularnih bolesti.

Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekt ima i visok sadržaj beta-karotena i likopena.

 

Vitamin A kojim marelica obiluje je snažan antioksidans koji štiti stanice i tkivo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji nastaju kao posljedica izlaganja organizma različitim štetnim utjecajima.

 

Marelice su i odličan izvor biljnih vlakana, koja povoljno utječu na probavni trakt te su dobra prevencija protiv konstipacije ili pojave bolesti kao što je divertikuloza.

 

Zahvaljujući celulozi i pektinima služe kao blagi laksativ.

 

Vitamin B17 se sastoji od 1 molekule benzaldehida (benzaldehyd), 1 molekule hidro cijanida (HCN – hydrogen cyanide) i 2 molekule glukoze (šećera).

 

Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 s molekulama glukoze su inertni (zaključani) odnosno nemaju toksično djelovanje.

 

Da bi se cijanid i benzaldehid mogli osloboditi iz vitamina B17 potrebno je da dođu kontakt sa specifičnim enzimom beta-glikozidom (beta glucosidase). 

 

Ovaj enzim je prisutan svugdje u ljudskom tijelu, ali najviše ga ima u stanicama raka (do 3000 puta više).

 

Princip djelovanja je jednostavan: stanice raka za svoj rast trebaju ogromne količine energije, odnosno glukoze (šećera).

 

Kad se vitamin B17 konzumira, stanice raka u potrazi za glukozom apsorbiraju molekule glukoze iz vitamina B17, a s enzimom beta-glikozidom ‘otključavaju’ benzaldehid i cijanid iz vitamina B17, uzrokujući vlastitu smrt.