KUKURUZNE PLOŠKICE

Posted by Kristina 09/09/2017 0 Comment(s) Recepti,

Tradicionalna kukuruzna krupica poznata kao palenta, pura ili žganci.

 

Ona u sebi sadrži vitamine A, B i E, zbog čega povoljno utječe na cjelokupan organizam, a najviše na obrambene mehanizme.

 

Izuzetno koristi bebama i djeci, jer ne dozvoljava nagli pad imuniteta.

 

Palenta je izrazito dobra i korisna za ubrzavanje probave zato što obiluje prirodnim mastima.

 

 

Posebnu prednost joj daje i činjenica što je bez glutena. 

 

Sastojci :

 

 

Priprema :

 

Pripremiti protvanj, standard veličine uz pećnicu i kistom ga dobro premažite maslinovim uljem.

U zavrelu vodu staviti himalajsku sol i palentu, kuhati uz stalno mješanje 7-10 minuta, ili kako je navedeno na pakiranju.

 

Kada je palenta gotova dodajte maslac i začinsko bilje, još jednom promješajte i presipajte u prije namašćeni protvanj.

 

Skuhanu palentu rasporedite po cijelom protvanju, ostavite da se malo ohladi.

Nakon toga nauljenim nožem narežite palentu na ploškice, kistom ju premažite maslinovim uljem.

 

Stavite na 250 C ugrijanu pećnicu i pecite 15-20 min, nakon toga spremna je za posluživanje.