ANTIOKSIDANS DUGOVJEČNOSTI

Posted by Kristina 28/09/2017 0 Comment(s) Vodič kroz zdravlje,

Natrijev askorbat je ne kiseli oblik vitamina C,  najjači antioksidans među vitaminima i izuzetno je važan za imunitet te sprječava bolesti dišnih puteva, regenerira tkiva i kosti.


Pomaže nam kod dijabetesa i povišenog kolesterola, štiti od glaukoma i urinarnih infekcija.

 

Vitamin C neophodan je za cjelokupno zdravlje organizma.

Natrijev askorbat je vitamin C u obliku soli i jedini oblik sintetskog vitamina C koji organizam može apsorbirati u znatno većem omjeru.

 

Jedan od glavnih zadataka vezivnog tkiva je da drži na okupu razne dijelove našega tijela.

U vezivna tkiva se ubrajaju tetive, ligamenti, koža, rožnica, hrskavice, kosti i krvne žile.


Kolagen je glavni dio sastavnog vezivnog tkiva i struktura mu je u obliku trostruke uvojnice koja je sastavljena od 3 proteinska lanca, kolagen je najzastupljenija bjelančevina tijela.

Askorbat je izuzetno važan kod stvaranja  sastavnica kolagenaze.


Teži nedostaci vitamina C uzrokuju skorbut, bolest kod koje kolagen postaje defektan pa se ne mogu stvarati snažna vezivna tkiva.

 

Dolazi do povlačenja i krvarenja zubnog mesa te ispadanja zubi, koža gubi svoju boju i puca, a rane ne zacjeljuju.

 

Zajedno sa mekanim keratinom kolagen čini kožu čvrstom i elastičnom, a njegovo propadanje dovodi do pojave bora, opuštene i ostarjele kože zato što krvne žile gube elastičnost. 


Nedostatak askorbata uzrokuje i proširenje vena te stijenke postaju labave, a venski zalisci opušteni i ne mogu dobro zatvoriti venski prolaz krvi prema dolje (jedan od uzroka hemoroida).

Krv tako ostaje u donjem dijelu tijela, krv stagnira u donjim dijelovima nogu i dovodi do stvaranja varikoznih vena.

 

Natrijev askorbat osim uzimanja oralno, dobro je i utrljavati u kožu, najbolje nakon kupanja ili tuširanja, nakon toga nije potrebno ispiranje.

 

Natrij askorbat sprječava da slobodni radikali kisika, destruktivni dijelovi atoma, oštećuju zdrave stanice, sprječavajući pad pH, jer kiselost je prvi korak u bolest, osobito u malignu bolest. 

 

Jedno od njegovih možda manje poznatih svojstava jest da neutralizira toksičnost nitrata i nitrita koji se dodaju kao aditivi u hranu.

 

Smatra se da nakon redovnog uzimanja 6-10 grama askorbinske kiseline dnevno, u obliku natrij askorbata, u roku od godina dana dolazi do potpune revitalizacije cijelog organizma.