ČOKOLADNA TORTA

Posted by Kristina 03/01/2018 0 Comment(s) Recepti,

U skupini orašastih plodova nalaze se orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacija i razne druge podvrste koje ne rastu u našem podneblju, kao što su npr. makadamijski orah, brazilski orah, indijski i japanski orasi te sl.


Orašasti plodovi bi trebali biti nezaobilazan dio naše prehrane, iako su kalorični, bogati su omega 3 masnim kiselinama koje su veoma važne za naš krvožilni sustav i rad našeg srca.

 


Jedan od mnogih načina korištenja orašastih plodova je kao zamjena za nezdrave grickalice, isto tako koristiti ih možemo za izradu domaćeg mlijeka, kolače, namaze, slatka i slana jela, umake, u kozmetičke svrhe itd., kada se radi o orašastim plodovima samo nam je mašta granica.
 

 

Orašasti plodovi odlikuju se visokim udjelom bjelančevina, zdravih masnoća te minerala i vitamina B skupine. 

 

Vitamini B skupine nužni su za razgradnju ugljikohidrata, bjelančevina i masti, odnosno za stvaranje energije, te za pravilno funkcioniranje živčanog sustava. 


Osim vitamina B skupine, u orašastom voću u pravilu nalazimo i vitamin E, koji u našemu tijelu djeluje kao snažni antioksidans, štiteći naše stanice od slobodnih radikala. 
 
Omega 3 kiseline, koje nalazimo u orašastim plodovima, povezuju se lučenjem serotonina, tzv. hormona sreće.

 

Sastojci :

 

Biskvit :

 

Krema s narančom :

 

Krema s mentom :

 

 

Preljev :

 

Priprema :

 

Biskvit :

 

  • pećnicu ugrijati na 180 C.
  • odvojiti žumanjak od bjelanjka, svaki zasebno razraditi mikserom.
  • u žumanjke dodati preostale sastojke te ih dobro razraditi mikserom, u gotovu smjesu žlicom lagano umiješati razrađeni snijeg od bjelanjka.
  • smjesu preliti po namašćenom ( namastiti uljem po želji ) kalupu za torte.
  • peći oko 15 min na 180 C, nakon pečenja dobro ohladiti.

 

Krema s narančom :

 

  • Sve sastojke staviti u multipraktik te dobro razraditi na najjačoj razini, cca 8 min.

 

Krema s mentom :

 

  • sve sastojke staviti u multipraktik te dobro razraditi na najjačoj razini, cca 8 min.

 

 

Nakon što se biskvit ohladio prerežite ga na pola,  donji dio vratite u kalup za torte i preko njega prelijte prvu kremu s narančom.

 

Zatim polako stavite drugu polovicu biskvita i preko njega prelijte drugu kremu s mentom, stavite u frižider da se malo stegne.

 

Dok je torta u frižideru možemo raditi preljev.

 

 

Preljev : 

 

  • na laganoj vatri rastopimo bio ulje kokosa, lagano miješajući nadodamo kakao i sirup od javora, miješamo dok se sve ne poveže, cca 5 min.
  • prelijemo ga preko torte i stavimo na hlađenje.

 

Nakon hlađenja torta je spremna za konzumaciju, najbolje je hladiti ju 4h do 6h, ili ako možete izdržati i preko noći.