BIO MASLINOVO ULJE HLADNO PREŠANO 1000 ml

BIO MASLINOVO ULJE HLADNO PREŠANO 1000 ml

BIO MASLINOVO ULJE HLADNO PREŠANO

Masline su plodovi zimzelenog drveta Olea europaea L., koje raste u mediteranskom području (kod nas u Dalmaciji i Primorju). Prva su stabla maslina kultivirana još u prethistorijsko doba, 4000 godina prije Krista na području srednje Azije. Maslinova stabla zasađena su i na istočnome Mediteranu, gdje je proizvodnja maslinova ulja počela 2000 godina prije Krista. Plodovi maslina imaju mesnato usplođe puno ulja, a iznutra sjemenke, u kojima također ima ulja, ali slabije kvalitete.

Maslinovo ulje dobiva se postupkom mljevenja (gnječenja) i prešanja zrelih plodova masline. Kvalitetno ulje je tamnozeleno i prozirno. Ulje se može aromatizirati začinima, grančicama začinskog bilja i agrumima, kao što su npr. anis, češnjak, ružmarin, menta, borovica, kopar i limun.


Maslinovo ulje karakterizira ugodna i jedinstvena aroma koja potječe od različitih sastojaka (vitamina E, fenola, hidrokarbona, sterola, aromatičnih tvari...) koji su prisutni u vrlo malim količinama. Najveći dio ulja (više od 95%) čine masne kiseline, od kojih je najzastupljenija mononezasićena oleinska kiselina (65–85%), zbog koje je maslinovo ulje najzdravije i ujedno najstabilnije (idealno za kulinarstvo).

Maslinovo ulje najvažniji je izvor masnoća mediteranske prehrane, koja obiluje biljnom hranom i umjerenim količinama namirnica životinjskog podrijetla. Mnogobrojne smjernice pravilne prehrane slične su mediteranskoj prehrani i predstavljaju preduvjet za zdravi način života.


Ukoliko nakon degustacije svježe hladno prešanog maslinovog ulja u ustima ostane gorkast okus, to znači da je ulje prešano od najkvalitetnijih zrelih maslina i da nema primjesa. Gorčina je izazvana prisustvom prisustvom polifenola i što ih više ima to je ulje kvalitetnije.Zemlja podrijetla: Španjolska

Sastojci: 100% hladno prešano maslinovo ulje iz ekološkog uzgoja

Volumen: 1000 ml

Najbolje upotrijebiti do: otisnuto na ambalaži / dostupno na upit


Na tržište stavlja Alfa koncept d.o.o., Hrvatskog Proljeća 28/2, 10000 Zagreb, 091/4555-075, info@indigena.hr

  • Views: 1003
  • Proizvođač: INDIGENA
  • Model: ZH0012
  • Dostupnost: Dostupno
  • 65,00kn
  • Cijena za jedinicu mjere: 65,00 kn/L

Tagovi: ULJA