BIO HELJDA U ZRNU 1000 g

BIO HELJDA U ZRNU 1000 g

BIO HELJDA U ZRNU 1000 g

Heljda je sjeme biljke Fagopyrum esculentum, podrijetlom sa sjevera Europe, kao i Azije. Spada u zeljaste biljke, iako se često pogrešno svrstava u žitarice. Zrno koje se koristi za ljudsku prehranu je piramidalnog oblika i da bi se mogla koristiti kao hrana, mora se ukloniti vanjska ljuska.

Može se kuhati kao riža, pripremiti u obliku heljdine kaše ili se može samljeti i na taj se način dobiti kvalitetno brašno za pripremanje palente.


Heljdina kaša ima iznimno visoku biološku vrijednost i iskoristivost bjelančevina. Organizam može iskoristiti 74% bjelančevina iz heljde, a ima naročito visok sadržaj lizina koji je vrlo bitan za iskoristivost i pretvorbu bjelančevina.

Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata, tj. značajne količine ključnih minerala i vitamina, čine ovu namirnicu osobito prikladnom i cijenjenom u prehrani.


Bogata je ugljikohidratima i sadrži sporo probavljivi škrob, koji izaziva postupan rast šećera u krvi. To znači da je vrlo dobra namirnica za ljude s povišenim šećerom u krvi i za one koji moraju paziti na prekomjerni unos kalorija.

Heljdina kaša sadrži 0,2% biljnih sterola koji sprječavaju povećanje kolesterola u krvi. Sastavljena je od 75% složenih ugljikohidrata. Odličan je izvor vlakana jer sadrži oko 25% neprobavljivih sirovih vlakana koji blagotvorno djeluju na probavni sustav.

Kašu možete skuhati i poslužiti kao prilog ili upotrijebiti kao nadjev sarmi, musakama, peradi i savijačama. Upotrebljava se i za pripremu variva samostalno ili s povrćem, kombinira se s različitim povrćem i mesom za hladne salate, a i kao dodatak kod pripreme domaćih kobasica.Sastav: 100% zrno heljde iz ekološkog uzgoja


Ne EU Poljoprivreda

Volumen: 1000 g

Najbolje upotrijebiti do: otisnuto na ambalaži / dostupno na upit


Na tržište stavlja Alfa koncept d.o.o., Hrvatskog Proljeća 28/2, 10000 Zagreb, 091/4555-075, info@indigena.hr

  • Views: 789
  • Proizvođač: INDIGENA
  • Model: ZH4015
  • Dostupnost: Dostupno
  • 30,00kn
  • Cijena za jedinicu mjere: 30,00 kn/kg

Tagovi: ŽITARICE