ORAH JEZGRA 500 g

ORAH JEZGRA 500 g

ORAH JEZGRA 500 g

Latinsko ime Juglans regia dolazi od "Jovis glans"= Jupiterov žir te "regia" = kraljevski dvor, što pokazuje koliko je bio cijenjen. Zato nije čudno da su ga nazivali i "kraljevskim orahom", a poslovica kaže: "U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orahe!".

Kao namirnica u ljudskoj prehrani orah se koristio od samog stvaranja svijeta. Biblija je već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavila uz žitarice i voće te među idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku.


Ruski znanstvenik Mičurin naziva orah "voćkom - kombinatom" zbog toga što se kod njega koristi sve: lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo.

Orašasti plodovi su nevjerojatan izvor visokovrijednih nutritivnih sastojaka i neizostavni su dio preporuka nutricionista. Količina od samo 30 g raznolikih plodova dnevno može znatno poboljšati vaše zdravlje.


Orah sadrži znatan udio specifičnih fitonutrijenata, njih se čak 90% nalazi u tankoj ovojnici na površini jezgre oraha i daju mu lagano gorak okus.

Utjecaj oraha na zdravlje kardiovaskularnog sustava je predmet mnogih znanstvenih istraživanja. Ima vrlo povoljan utjecaj na "reaktivnost krvnih žila"; ovaj kompleksan pojam obuhvaća zdravstveno stanje i funkcioniranje krvožilnog sustava kao što je krvna slika, prisutnost antioksidanata, ispravan omjer protuupalnih sastojaka i fleksibilnost krvnih žila.


Orah djeluje na sniženje razine LDL "lošeg" kolesterola, ukupnog kolesterola i povećava udio vitamina E. Pojačava tonus krvnih žila, smanjuje mogućnost nakupljanja krvnih pločica i smanjuje rizik od upala.

Jezgra oraha se često konzumira sirova, bilo samostalno i kao polovice ili narezana u salatama od svježeg i kuhanog povrća. Proljetnoj salati od mladog nježnog povrća, koje odiše svježinom, sa svojom jačinom okusa, učinit će je potpunijom.Sastav: 100% jezgra oraha

Zemlja porijekla: Republika Hrvatska

Volumen: 500 g

Najbolje upotrijebiti do: otisnuto na ambalaži / dostupno na upit


Na tržište stavlja Alfa koncept d.o.o., Hrvatskog Proljeća 28/2, 10000 Zagreb, 091/4555-075, info@indigena.hr

  • Views: 287
  • Proizvođač: INDIGENA
  • Model: ZH4017
  • Dostupnost: Dostupno
  • 49,00kn
  • Cijena za jedinicu mjere: 98,00 kn/kg

Tagovi: ORAŠČIĆI