PRIRODOM DO JAKOG IMUNITETA

Posted by Kristina 09/11/2017 0 Comment(s) Vodič kroz zdravlje,

Imunitet je otpornost organizma na infekciju, bolest ili neku drugu neželjenu biološku invaziju.

 

Imunitet nas čuva od obolijevanja pa podizanjem imuniteta podižemo vjerojatnost da ostanemo zdravi.

 

Antioksidansi su iznimno važna skupina različitih spojeva u našem tijelu koji čine obrambenu liniju protiv slobodnih radikala.

 

Naš organizam u stanju je proizvesti antioksidanse uz pomoć određene vrste hrane bogate vitaminima i mineralima.

 

Unošenjem veće količine takve hrane pomažemo tijelu, pogotovo u stanju bolesti, da uspješnije održava potrebnu razinu imuniteta.

 

Osim pripravaka za jačanje imuniteta, važno je i dovoljno spavati jer neispavanost iscrpljuje organizam i podložniji je bolestima.

 

Potrebno je piti i dovoljno vode jer ona ispire tijelo od štetnih tvari. 

 

Preporučuje se češće prošetati po prirodi i svježem zraku, osim bolje cirkulacije i više kisika, blagodat je i opuštanje od svakodnevnih obveza i užurbanosti.

 

Uz tople napitke, domaće juhice u jačanju imuniteta uvelike nam mogu pomoći i ovi prirodni dodaci.

 

Antioksidansi pomažu imunosnom sustavu u borbi protiv mnogih bolesti. Najpoznatiji antioksidans u citrusima je vitamin C.

 

Osim bogatstva vitamina C, limun sadrži i vitamin B, ipak, svoju ljekovitost, osim vitaminu C, limun može zahvaliti sadržaju pektina, limunske kiseline i bioflavonoida, od kojih je najznačajniji kvercetin.

 

Vitamin C neophodan je za cjelokupno zdravlje organizma.
Natrijev askorbat je vitamin C u obliku soli i jedini oblik sintetskog vitamina C koji organizam može apsorbirati u znatno većem omjeru.


Natrijev askorbat je ne kiseli oblik vitamina C,  najjači antioksidans među vitaminima i izuzetno je važan za imunitet te sprječava bolesti dišnih puteva, regenerira tkiva i kosti.

 

O ljekovitim svojstvima bijelog luka jako su dobro znali drevne Grci i Rimljani, čiji su atleti jeli češnjak prije sportskih natjecanja.


Prije nego što su krenuli u rat, grčki i rimski vojnici su konzumirali češnjak da bi povećali izdržljivost i otpornost na bolesti.

Danas ga možemo koristiti i u obliku tinkture.

 

Terapija tinkture od češnjaka, prema stručnjacima koji su je proučavali i pripremali, oslobađa organizam masnih i vapnenastih naslaga, poboljšava razmjenu tvari u tijelu te povećava elastičnost krvnih žila.
 
Sprječava infarkt,sklerozu, stenokardiju, apopleksiju (izljev krvi u mozak) i stvaranje tumora, otklanja šum u glavi, poboljšava vid,pomlađuje organizam. 
 
Sprječava gripu i prehladu,truljenje u crijevima,snižava kolesterol i lipide u krvi,odlično sredstvo protiv amebne dizenterije tifusa i nekih drugih infektivnih bolesti.
 
Kasnije, bijeli luk se proširio i u druga područja svijeta, u 6 stoljeću češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat zbog svojih terapeutskih svojstava.


Izvrsno djeluje kod visokog krvnog tlaka i ateroskleroze,ubija bakterije i neutralizira otrove u organizmu.
Ova čudesna narodna tinktura stimulira rad jetre i bubrega, pomaže kod reume, šećerne bolesti, astme, glavobolje, umora, nesanice, gljivične upale uha i liječenja candide.

 

Konzumacija đumbira, ekstrakta sjemenki grejpa i ginsenga će nam zasigurno pomoći u podizanju imuniteta.


Aktivni sastojci korijena ginsenga imaju niz povoljnih učinaka na organizam, od stimulacije imunološkog sustava do snižavanja razine šećera i lošeg kolesterola.


Đumbirov korijen već se više tisućljeća koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije kao lijek protiv mučnine i protiv različitih upala.

 

Krase ga analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i za olakšavanje tegoba različitih alergija.

 

Dragocjen je za olakšavanje simptoma gripe i prehlade, kad ga je dobro piti u obliku čaja tijekom dana.


Kapi od sjemenki grejpa djeluju na preko 800 vrsta bakterija,virusa,gljivica i jednostaničnih parazita.

Ove kapi Imaju izuzetnu moć da u rekordnom vremenu zaustave simptome:

  •  gripe
  •  viroze
  •  prehlade
  •  upale grla
  •  kašalja
  •  infekcija
  •  kandidijaze

 

Zahvaljujući svome iznimnom sastavu, med se od davnina smatra svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra bolesti.


Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja je vrlo dugačak.

 

Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa.

 

Izvrstan je za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također izvlači otrove iz ugriza ili uboda.

 

Med je odličan saveznik u borbi protiv kašlja i upaljenog grla. 

 

Kombinacija meda, limuna , đumbira i cimeta svima je znana, svi ju koristimo na svoj način po savjetima naših baka.

 

Magnezijev klorid je dragocjeni mineralni spoj dobiven isparavanjem morske vode, pokazao se vrlo učinkovitim u liječenju brojnih bolesti. 


Osim što može suzbiti infekcije i poboljšati opće zdravstveno stanje, magnezijev klorid posjeduje i čudesnu sposobnost pomlađivanja.


Neke od dobrobiti magnezij klorida : 

  • štiti od infekcija
  • ublažuje glavobolje
  • štiti krvožilni sustav
  • pomlađuje organizam
  • pomaže kod mršavljenja
  • povećava energiju
  • štiti od gripe i prehlade

 

U ayurvedi se aloe vera zove princezom s obzirom na to da blagotvorno djeluje na menstrualni ciklus i ženski reproduktivni sustav, a njen sok može poboljšati i ojačati imunitet.

 

Ovo je posebno važno u proljeće i jesen kada je sezona prehlada u punom mahu ili kada nas stres i umor savladaju i preuzmu.

 

Sok aloe vere stimulira stvaranje bijelih krvnih zrnaca, koje su odgovorne za obrambene funkcije tijela. Ona se suprotstavljaju virusima i bakterijama koji uz njeno prisustvo nemaju šanse.

 

Crni kim jača imunitet koji je ključan za obranu protiv vanjskih napadača kao što su: virusi, bakterije, gljivice i paraziti, prirodan je antibiotik koji nema štetnih posljedica.

 
Evo nekih indikacija crnog kima koje su ustanovljene kroz istraživanja u nekoliko zadnjih desetljeća :


Neke od indikacija su dokazane samo u laboratorijskim uvjetima, ne i na kliničkim slučajevima.

  • Antimikropsko – sprječava razvoj mikroorganizama kao što su gljivice, virusi i bakterije.
  • Antiviralno – uništava viruse i usporava njihovo širenje.
  • Antibakterijsko – sprječava razvoj bakterija i aktivno ih eliminira.
  • Antiinflamatorno – pomaže kod upala.

 

Doziranje ulja crnog kima poprilično je jednostavno.


Preporučuje se 3 čajne žličice dnevno jedan sat prije jela, tj. na prazan želudac.

 

Za većinu osoba koje žele ojačati imuni sistem i spriječiti ili umanjiti šanse za dobivanje bolesti doziranje na ovaj način je sasvim zadovoljavajuće.


Ulje se može uzimati na razne načine, možete ga uzimati i mjereći u kapima, dakle od 10-15 kapi 3* dnevno.


Djeca naravno smiju koristiti ulje crnog kima, također na čajnu žličicu ali se počinje jednom dnevno po 10 kapi i postepeno se može povisiti, također možete 1 čajnu žličicu umiješati u jogurt radi ublažavanja okusa.

 

Za djecu se preporučuje prije korištenja napraviti konzultaciju s nadležnim liječnikom.

 

 

Chyawanprash znan kao džem s Himalaya, jedan od najsnažnijih preparata s učinkom pomlađivanja i stvaranja imuniteta.

 

To je slatko-ljutkasti džem tamno smeđe boje ponekad pokriven srebrnim slojem, biološka aktivnost Chyawanprasha sastoji se od 200 bioloških jedinica.

 

Bogat je antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale.
 
Ovaj džem je prirodni bioregulator koji nam pomaže da se nanovo spojimo s prirodom.


Njegovu osnovu čini plod amalaki, najbogatiji izvor vitamina C u prirodi, njegov sok sadrži 20 puta više vitamina C od soka naranče.

 

Pomaže brzom izbacivanju sluzi i time značajno doprinosi olakšanju kod svih tipova kašlja, stoga se preporučuje kod akutnih i kroničnih oboljenja dišnih puteva (pneumonija, laringitis, katar gornjih dišnih puteva, a posebno kod
tuberkuloze).
 
Također, pomaže organizmu prilagoditi se hladnu vremenu.
 
Navesti ćemo neka od djelovanja ovog džema :

  • jača imunosni sistem, povećava otpornost organizma
  • djeluje na posljedice stresa, depresije, sindroma kroničnog umora
  • normalizira metabolizam, pomaže korekciji tjelesne težine
  • štiti od prehlada i infekcija, efikasan je kod dišnih oboljenja, bolnog grla
  • normalizira mjesečnice
  • održava tkiva mladima
  • poboljšava rad želučano-crijevnog trakta
  • sprječava razvoj stanica raka
  • čisti krv, jetru i crijeva od toksina
  • pomaže normalnom razvoju ploda u trudnica, povećava količinu mlijeka
  • poboljšava spolnu aktivnost, djeluje na bolesti mokraćnog sustava

 
Ljudima nakon 40-e godine života preporučuje se jednom godišnje tretman Chyawanprashom za pročišćenje organizma, pomlađenje, poboljšanja rada jetre, želučano-crijevnog trakta i srčano-krvožilnog sustava. 
 
Idealna dužina uzimanja ovog džema je 3 mjeseca, jedanput godišnje, starijim se osobama preporučuju dvije kure godišnje.

 

Prehrana je vrlo važna u održavanju povoljnog pH stanja u organizmu koje bi trebalo biti lužnato, a mnoge namirnice poput slatke, brašnaste i prerađivane hrane zakiseljuju organizam te su okidač za stanično propadanje i teže bolesti. 
 
Protualergijsko, protuupalno, protugljivično i protukiselo svojstvo samo su neka od svojstava natrijeva bikarbonata za poboljšanje života, zato se uvelike koristi kao namirnica za stvaranje lužnatog organizma.
 
Osnovna funkcija sode bikarbone u tijelu je da organi budu u lagano alkalnom području, gdje naši enzimi najbolje rade, a organizam se u takvom području najlakše bori protiv bakterija i virusa.
 
Neke od indikacija koje mogu upućivati da je narušena pH ravnoteža u organizmu su učestale glavobolje, osjećaj slabosti i malaksalost, alergije ili gljivična oboljenja. 
 
Ako soda bikarbonu uzimate oralno, onda to treba biti terapijski, što znači da se uzima u periodu od dva do tri tjedna te trebate biti spreman na nuspojave poput mučnine, dijareje i osipa. 

Navedeni simptomi upućuju na detoksikaciju jer otrovi iz našeg organizma trebaju izaći. 
 
Jedan od načina uzimanja sode bikarbone u svrhu alkalizacije organizma je da se pomiješa s medom i lagano se ostavi da se smjesa topi u ustima te se tako apsorbira kroz slinu. 

 

Priroda je zaista blago koje nas obavija svojim dobrobitima, ovo je maleni dio nje koji nam pomaže u trenucima slabog organizma.

 

Prigrlite ju i ojačajte svoj imunitet i kvalitetu svog življenja. ♥♥♥