INTOLERANCIJA NA GLUTEN

Posted by Kristina 24/04/2017 0 Comment(s) Vodič kroz zdravlje,

Hrana bez glutena je ona koja isključuje protein gluten, koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam, raž itd.


Hrana bez glutena se koristi pri izlječenju celijakije, jer gluten izaziva upale u crijevima, kod ljudi s celijakijom. 


Radi toga ljudi koriste hranu bez glutena da kontroliraju simptome, i da spriječe komplikacije.

 

Osobe koje boluju od celijakije i pridržavaju se prehrane bez glutena, imaju manje simptoma i komplikacija bolesti, iste moraju jesti isključivo hranu bez glutena do kraja života. U nekim teškim slučajevima, čak ni ta prehrana ne sprječava simptome bolesti.

 

Što je celijakalija?

 

Celijakija je doživotna kronična bolest. Oboljeli je osoba s posebnom potrebom, potrebom doživotne zdravstvene dijete, striktne prehrane bez glutena, bez odstupanja. Jedini lijek kod bolesti posebna je striktna prehrana koja zahtjeva znanja i pažnju, jer se gluten nalazi i tamo gdje se ne očekuje. 

 

Znakovi celijaklije :

 

  •  povraćanje
  •  povećan trbuh
  •  proljev
  •  obilna sjajna i zaudarajuća stolica
  •  mrzovoljnost
  •  mlitava muskulatura
  •  umor
  •  crvenilo kože
  •  osjetljivost kože
  •  hrapava koža
  •  kožni osip

 

Iako pojedine namirnice ne sadrže gluten, treba biti oprezan i kupovati certificirane proizvode kako bi bili sigurni.

 

Namirnice koje su dozvoljene : 

 

  • sve vrste voća: svježeg, kandiranog, suhog
  • vrste žitarica: riža, kukuruz, proso, heljda, soja, sezam
  • sve vrste povrća uključujući krumpir, grahorice, rižu, leću, salate itd.
  • sve vrste mesa, ribe, jaja
  • mlijeko, margarin, vrhnje, jogurt, sir
  • gljive
  • šećer, čaj, crna kava, kakao, džem, med, pekmez
  • čisti sladoled, čista čokolada, kavovina
  • ulje, ocat, papar, paprika, sol, kvasac, začini

 

Označenim namirnicama pojedini proizvođači mogu dodati brašno, zato se preporučaju certificirani proizvodi

 

Namirnice koje nisu dozvoljene : 

 

  • pšenica, raž, ječam i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu
  • pšenične klice, mekinje, krupica od nezrela žita
  • sladno pivo, bijela kava, viski
  • kupovni kruh od kukuruznog brašna (uvijek sadrži bijelo brašno)
  • gotove juhe, gotova hrana, umaci, instant krumpir
  • suhe smokve - bijeli prah na njima često je brašno
  • suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, hrenovki, pašteta - pretežno sadrže brašno

 

Prelazak na prehranu bez glutena je velika promjena, kao i za svaku drugu, potrebno je vremena da se čovjek i njegov organizam naviknu.

 

U početku se možete osjećati uskraćeni zbog svih ograničenja, ali pokušajte ostati pozitivni i fokusirani na hranu koju zapravo možete jesti. 

 

Također, možda ćete biti iznenađeni koliko prehrambenih proizvoda, poput kruha, slastica, tjestenine bez glutena itd., u današnje vrijeme ima.

 

Ako krećete s prehranom bez glutena, može vam pomoći konzultacija s nadležnim liječnikom i nutricionistom, da vam daju savjete i odgovore na vaša pitanja, možete saznati kako ne uzimati gluten, jesti zdravo i izbalansirano.